Wild kroket met witlooftaartje

Wild kroket met witlooftaartje en uien in zoutkorst

  • 4 wildkroketten
  • Evt. knapperige salademengeling

Witlooftaartje:

  • 4 stronkjes witloof (volle grond)
  • Een vel bladerdeeg
  • Een beetje bloem
  • Boter
  • Nootmuskaat
  • Peper & zout

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bedek de binnenkant van elk vormpje met een beetje bladerdeeg. Druk het deeg zorgvuldig aan en snij de overtollige randjes eraf.
  • Plaats de taartvormpjes op een bakplaat en leg in elk vormpje een klein vel bakpapier. Vul de taartjes met baklinzen en schuif ze in de warme oven, bak blind af, gedurende +/- 20 à 25 minuten op 180°C.
  • Verwijder de linzen na het bakken en haal de kuipjes voorzichtig uit hun bakvorm. Hou deze taartbodempjes aan de kant.
  • Snij het witloof in grove stukken en stoof het witloof+/- 10 min in boter op een matig vuur, kruid af met nootmuskaat, peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 160°C
  • Vul de bladerdeeggebakjes met het gestoofde witloof, vul ze royaal en zet ze even in de oven.

Uien

  • 1 kg grof zout
  • 2 eiwitten
  • 2 el water
  • 6 uien of grote sjalotten
  • Boter

Werkwijze:

  • Vermeng het zout met de eiwitten en het water.
  • Leg de uien in het zout en pak ze in.
  • Gaar 90 min in een oven op 160°C.
  • Pel de uien/sjalotten en snijd ze in partjes
  • Bak de uien/sjalotten in boter à la plancha.

Afwerking bord:

  • Wildkroket 7 à 8 min op 175 °C bakken
  • Maak in het midden over het ganse bord een dikke lijn met de fijngesneden knapperige salademengeling (witloof/gemixte salade met oa eikenbladsla en tuinkruiden), plaats hierlangs het witlooftaartje en een paar uien/sjalotten met saus, schik hiertegen de wildkroket.
  • Tip voor kroketten te serveren met een groot aantal gasten:
  • Bak de dag voordien de kroketjes een 4 tal minuten op 175°C, bewaar de gebakken kroketjes op een koele plaats (frigo)
  • Bij het serveren op de dag zelf, bak deze kroketjes opnieuw een 3 à 4-tal minuten op 175°C en iedereen heeft een perfect gebakken kroketje!

Terug naar het overzicht